Volkan Demirel Logo
08AĞUSTOS 2017
Başkanımız Aziz Yıldırım İle Asbaşkanımız Şekip Mosturoğlu’Ndan Özel Açıklamalar

Başkanımız Aziz Yıldırım İle Asbaşkanımız Şekip Mosturoğlu’Ndan Özel Açıklamalar

Başkanımız Aziz Yıldırım ile Asbaşkanlarımızdan Şekip Mosturoğlu NTV, NTVSpor ve Fenerbahçe Televizyonu'nun ortak yayınında Rıdvan Dilmen ve Murat Kosova’nın sorularını yanıtladı ve önemli açıklamalarda bulundu.

Programdan 1. Bölüm Satırbaşları:

Asbaşkanımız Şekip Mosturoğlu:

-UEFA ile 4 yıllık anlaşma gereği; 30 milyon Euro’ya kadar zarar hakkımız vardı, geçen sezon da 20 milyon Euro zarar hakkımız vardı. Bu da kur farkından dolayı. Bu sezonki hedefimiz 10, önümüzdeki sezon da 0 olması gerekiyor. Kamuoyunda futbolcu satmadan alınamadığı gibi bir algı var ama temel parametre zararın en aza indirilmesi. Biz, parametrelere uygun bir şekilde planlamamızı yaptık. Transfer çalışmamızı da buna göre yürütüyoruz.

-2011 sezonu sonunda bizim zararımız yoktu, sonraki sezonda da belli bir noktadaydı. 3 Temmuz hadisesinin yarattığı zararlar söz konusu.

-Kur farkı zararı ne kadar planlarsanız planlayın bir değişim yaşanıyor. Kur yükselince de düşünce de zarar oluyor.  Ancak yapılan anlaşmaya uygun davranılırsa 0 zarar söz konusu oluyor. Bildiğimiz kadarıyla Beşiktaş’ın sözleşmesi var ve bu sene bitiyor. Galatasaray tekrar yenileyecek diye biliyorum. Bizimki 4 yıllık bir sözleşme.

Başkanımız Aziz Yıldırım:

-Kulüpleri kontrol altına alıp kar ve zararı dengede tutsun, diğer taraftan da oyuncular gelsin isteniyor. Aslında bu kriterlerde sıkıntılar var. Fransa 222 milyon Euro bir oyuncu için bedel ödedi. Bunun Finansal Fair Play ile ilgisi yok.  Tabii bunlar devlet desteğiyle de olan şeyler. Bu sistemin elden geçmesi gerekiyor.

-Artık değerler değişti. O yüzden sıkıntılar var. UEFA kriterlerine uymak kolay bir şey. Buna uymayı biz istedik. Bütün kulüplerle anlaşmalar yapılıyor. Her kulübün kendi şartlarına göre yapılıyor. Şartlar yerine gelince artı/eksi 5 milyon Euro’ya geliyorsunuz.

-3 Temmuz Fenerbahçe’ye büyük zarar verdi. Hem maddi hem de manevi anlamda. Bizler şike yaptık diye suçlandık ve hapse girdik.  O dönem de Aykut Kocaman, Ali Koç, Nihat Özdemir, Nihat Özbağı gibi tüm yöneticiler ve Volkan Demirel gibi futbolcular bir beraberlik içinde Fenerbahçe’yi o kötü günlerden iyi günlere çıkarmak için çalıştı.

-Fenerbahçe’nin kaderini kadın ve çocuk taraftarlarımızın maçlara gelişi değiştirdi. Bir güç gösterdik. FETÖ’nün bunu yaptığını zikrederek Fenerbahçe ayağa kalktı. Tabii bu süreçte hepimiz yıprandık ve Aykut Kocaman da dâhil. O dönem konuşurken de Aykut Hoca gitmek istedi ve gitti. Şimdi yeniden aramızdadır. Biz Fenerbahçeliyiz ve burası için yapılacak bir şey varsa, Fenerbahçe’nin daha ileriye gitmesi için ne gerekiyorsa hepimiz yaparız. Aykut Hoca ile yeni bir yapılanma içine girdik. Kendini geliştirmiş bir Aykut Kocaman var. Bakış açısı tamamen değişmiş bir Aykut Hoca var.

-Antalya’da katıldığım bir etkinlikte 4 transfer yapacağız dedim ve bu konuda da çalışmalar yapılıyor. Parasal anlamda sıkıntılarımız yok. Forma reklamı önümüzdeki günlerde yapıalcak. Başka kaynaklarımızı da devreye sokacağız. Bütçemiz belli bir seviyeye geleceğiz. Sonraki dönemde ise taraftarın maçlara gelişi, forma alışı gibi tamamlayıcı unsurlarla birlikte kullanılacak 100 milyon Euro’luk bir bütçenin olduğunu söyledim. Ayın sonuna kadar zamanımız var ve oyuncularla görüşüyoruz. Bizim amacımız bu sene Türkiye Liig2nde şampiyon olmak için, Türkiye Kupası’nı kazanmak için, Avrupa Ligi’nde en iyi yerde olmak için çalışıyoruz. Bu yönde bir kadro kurmaya çalışıyoruz. Bir santrafor alacağız. Orta sahaya hücuma dönük oyuncu bakıyoruz. Şimdi transferler kolay olmuyor.

-Ben Arfa ve Lucas Lima konusuna açıklık getirmek istiyorum. Lima, Santos’un oyuncusu ve şu anda kulübü ona satmak istemiyor. Neymar’ın babası Lucas Lima’yı PSG’ye götürmek için çok uğraştı ancak Lima şu an Santos’un oyuncusu. Ben Arfa’nın da şu an 1 yıllık sözleşmesi daha var ve 13 milyon Euro alacağını söylüyor. Bunu aldıktan sonra oturup konuşacağını söyledi.

-van Persie konusunda hayal kırıklığımız yok. Kalitesini tartışmak yanlış olur ama sakatlığından dolayı oynayamadı. Şu anda elinden geleni yapıyor.

-Aykut Hoca, transfer edebilirsek alabiliriz dedi ama bizim de UEFA kriterlerinden dolayı sıkıntımız vardı ve Lens bonservisiyle gelmek istiyordu. Bonservisini alamayacağımızı söyledik. 4 milyon Euro istedi ve sonrasında 3 milyona kadar indi. Yeni takımı hayırlı olsun.

-1 santrafor alacağız ve gerekirse 1 tane daha alırız. Herkes bu konuda rahat olsun. Oyuncu alacak durumumuz da var.

Asbaşkanımız Şekip Mosturoğlu:

-van der Wiel konusunda tasarruf Aykut Hocadadır. Kendisi iyi bir futbolcudur ama takımdaşlık anlamındaki katkısı önemlidir. Hoca ile konuştuk ve kulübün menfaatleri doğrultusunda gereken neyse yapılır.

-12. Adam yüreğini sahaya konan, takımı sırtlayan bir güçtür. Taraftarlık Fenerbahçe’dir ve küslük de olmaz. Taraftarımız, bütün kötü günlerde Fenerbahçe’nin yanında olmuştur.

-Geçtiğimiz gün Obradovic ile bir araya geldik ve onunla konuştuk. Alternatif olarak kadroda olabilecek bir oyuncu olduğuu söyledi, Wanamaker’ın. Ancak oyuncu Amerika’dan bir kontrat bekliyor.  Eğer ki o kontrat olmazsa Wanamaker olacak.

Başkanımız Aziz Yıldırım:

-Aykut Hocanın gelmesi ve onun enerjisiyle taraftarın da bu kulübe sahip çıkması gerektiğinin farkına varmasıyla birlik ve beraberlik ortamı sağlanıyor. Kombine satışımız 18 bini geçti. İyi sonuçlarla ve güzel futbolla tribünlerin tamamen dolu olacağını düşünüyorum.

-Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda sponsorlara ayrılan alanın dışında 10 bin kombine satışa çıkarıldı ve bunun yüzde 70’i satıldı. 17.8 milyon Euro gelir söz konusu. Ancak şu andaki bütçemiz 30 milyon Euro. Doğuş Grubu bir kısmını karşılayacak ve bundan dolayı teşekkür ederim.  Zannediyorum ki, ilerleyen dönemde Euroleague Şampiyonluğunu ve o seviyelerde kalıcı olmayı hedefliyoruz.

-Türkiye’de spor kültürü yok. Biz, maça niye gideriz ve taraf olmayı holiganlık seviyesine getiriyoruz. Bakınız Avrupa’da takım küme düşüyor ama stadyum dolu. Ancak bizde de şampiyon oluyorsanız dolu oluyor, onun dışında boş. Genel anlamda bizde spor kültürü yok.

-Türkiye Ligi’nde 4 trilyona yakın bir gelir söz konusu ancak bu paranın çoğu lisans işlemleri vs. gibi şeylerden dolayı federasyona veriyoruz. Bir de biz diğer kulüpler gibi Euroelague’in hissedarlarındanız. Böyle bir organizasyon geliştirilip büyüyecekse, biz de onun içinde olmak isteriz. Obradovic, bizleri temsilen orada bulunuyor. Aynı şekilde Maurizio Gherardini de NBA’i çok iyi bilen bir isim.





Programdan 2. Bölüm Satırbaşları:

Başkanımız Aziz Yıldırım:

-Eljif Elmas konusunda FIFA’ya başvurduk. 26-27 kulüp Eljif için girişimde bulundu ama bizim ekibimiz de çok çalıştı. Avrupa’da çok büyük bedellerde transfer edilebileceği söyleniyor. Çok başarılı bir oyuncu olacak. Aykut Hoca da çok beğeniyor. Ancak tek sorun profesyonel olarak işlem görmesidir. Aynı şekilde Oğuz Kaan Güçtekin ismine dikkat çekmek istiyoruz. 5 milyon bonservisine verdiler ama biz vermedik. Çok yetenekli bir oyuncudur. Öte yandan 18-21 yaşları arasında tespit ettiğimiz yabancı oyuncular var ve bunlarla ilgili çalışma yapıyoruz.

-Kulüpler Birliği ile ilgili konularla Şekip Bey ilgileniyor. Göksel Bey ile ben de konuştum ve kendilerine yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ederim.  İlerleyen dönemde Kulüpler Birliği’nin daha aktif olması gerekiyor. Kulüplerin sorunları çok. Devlete, 1998’den bu yana 375 milyon dolar vergi ödedik. Forma reklamından pay veriyoruz, TFF’ye pay veriyoruz. Aynı şekilde amatör şubelerin yüküne devlet destek olmalı.

-Edirne’de Fenerbahçe Evi yapacağız. 1 Mayıs’ta açılışı yapılacak. Aynı şekilde Sakarya’da bir açılışımız olacak.  Antalya ve Kayseri’de de bir tesis hayata geçirmeyi planlıyoruz.

-Fenerbahçe’nin mekânı Kadıköy’dür ve orada kalacaktır. Bizim evimiz orasıdır. Bir takım yenilemeler olabilir ama bizim evimiz Kadıköy’dür.

Asbaşkanımız Şekip Mosturoğlu:

-Fenerium, interaktif çalışıyor ve Fenerium Genel Müdürü Mümtaz Bey’e teşekkür ederim. Başarılı bir markadır, Fenerium.

Başkanımız Aziz Yıldırım:

Sayın Cumhurbaşkanımıza verdiği desteklerden dolayı teşekkür ederiz ama en büyük teşekkürü FETÖ operasyonları ve FETÖ suçlularını ortaya çıkardığı için teşekkür ederiz.

-Ben başkanlığın süresince her türlü şeyi gördüm. Bu süre içinde statlar, salonlar yaptım. 100 milyon dolarlara stadyum yaptık. Hangi seviyelerden nerelere geldik bir bakın. Bizden sonra stat algısı değişti. Bugün Türkiye’nin her yerinde modern statlar yapılmaya başlandı.

-Türkiye’de sporsever bir Cumhurbaşkanı var. Ancak kulüpler ve Federasyon olarak Türkiye’de yapılması gereken ne varsa bunun önerisinde bulunamıyoruz. Ülke için hepimizin beraber hareket etmesi gerekiyor. Sporun bütün sorunlarını çözmemiz gerekiyor. Ancak bir türlü bunu sağlayamıyoruz. Yeni Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Osman Aşkın Bak da bu konunun içinden gelen bir isim.

-Federasyonlar, sorumluluğu üzerine almalıdır.  Çalışmaları gerekiyor.

Asbaşkanımız Şekip Mosturoğlu:

-Başkanımız ve birçok yönetici ceza alıyor. Bir düşünce açıklandığında şiddeti körüklemiyorsa ve belli sınırlar içindeyse bence cezalandırılmamalıdır. Nitekim sadece fikir beyanatıdır. Federasyona yanlışsın demek disiplin cezasını gerektiren bir eylem gibi duruyor. Başkanımızın da bütün cezaları, basına yaptığı açıklamalardan dolayı. Yeni bir açılıma ihtiyaç var.

Başkanımız Aziz Yıldırım:

-Kulübü temsilen bir kulüp başkanı ve yönetim kurulu var, bununla beraber kulüpler olarak bizim seçtiğimiz bir TFF yönetimi var. Bunlar bizi cezalandırıyorlar.

-Bakın sadece konuşup, tenkit ettiğim için yaklaşık 1,5 yıl bana ceza verdiler.

-Bütün kulüpler yatırım yapıyorlar. Neden? Başarılı olmak için. Ama siz müdahil olursanız sebebi siz olursunuz.

-Fatih Terim olayı.. TFF, Fatih Terim’in kendisinin ayrıldığı konusunda açıklama yaptı. Bakınız, siz bu anlaşmayı yaparken şartlara uymak zorundasınız. İnsanları karalamaya da karşıyım. Bunu da her yerde söyleyeceğim. Türkiye’de hiç antrenör yok mu?  Bugün Federasyonun istifa etmesi lazım.

-Ligin isminin Lefter Küçükandonyadis olması için başvuruda bulunduk, sürekli de söyledik ama olmadı. 





Programdan Son Bölüm Satırbaşları:

Başkanımız Aziz Yıldırım:

-Ben, 19 senedir başkanım. 2 senedir takım kötü, taraftar eksikliği vs. gibi şeylerden dolayı sustuk ama bundan sonra susmayız. Bakınız, amatör sporlarda zirvedeyiz ve Türkiye’deki amatör sporun nereye geldiğini herkesin görmesi gerekiyor.  Yelkende Doğuş Grubu’nun desteğiyle Dünya Şampiyonu sporcular yetiştireceğiz.

- Böyle bir barış sezonu olmaz. Herkes iyi transferler yaptı, paralar harcadı. Bunun karşılığında beklenti var. Haksızlık olmadan, rekabetin olduğu bir sezon olmalı. Bunu da TFF ve hakemler bunu yapacak.

-Ben buradan hem size hem de bütün Fenerbahçe taraftarına teşekkür ederim. Fenerbahçe’yi yalnız bırakmamaları gerektiğini söylüyorum. Kişiler önemli değildir, önemli olan Fenerbahçe’dir. Transfer konusunda da 4 oyuncu sözümüz var ve gerekirse fazlası da olur.

Asbaşkanımız Şekip Mosturoğlu:

-Futbolun sorunları çok büyük ve kökten bir çözüm gerekiyor.  Şike Kumpası Davası’nın duruşmaları devam ediyor. Maalesef bazı sosyal medyada gördüğümüz arkadaşlar var, Silivri’nin yolunu bilmiyorlar. Sosyal medyada ufak şeyleri büyük şeylermiş gibi göstermek yerine Silivri’ye gelip büyük bir dava izlesinler. 


PAYLAŞ