Volkan Demirel Logo
13ŞUBAT 2009
“Kaybedilen Hiçbir Şey Yok”

“Kaybedilen Hiçbir Şey Yok”

Kurumsal İletişimden Sorumlu Asbaşkanımız Ali Koç ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Asbaşkanımız Şekip Mosturoğlu'nun düzenlediği basın toplantısında, Fenerbahçemizle ilgili ve son günlerde spor kamuoyunu meşgul eden tüm soru ve sorunlar masaya yatırıldı. Toplantının açış konuşmasında takımın geldiği yerle ilgili bilgiler veren Asbaşkanımız Ali Koç, "Kaybedilen hiçbir şey yok" dedi.
Fenerbahçe Spor Kulübü Faruk Ilgaz Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen basın toplantısı yaklaşık 2 saat sürdü. Toplantıyı bir sunum konuşmasıyla açan Ali Koç, basın mensuplarının ve taraftarların aklına gelebilecek bir çok konuya cevap vereceklerini söyledi. Basın mensupları için yapılan bu uygulamanın gelecek günlerde taraftarlar için de; Fenerbahçe'nin resmi yayın organları aracılığıyla yapılacağını belirten Ali Koç, Şekip Mosturoğlu ile son yaptıkları basın toplantısından bu yana Fenerbahçe'nin 17 resmi maç oynadığını, bu maçlarda 12 galibiyet, 4 beraberlik ve 1 de mağlubiyet aldığını hatırlattı. Ali Koç "Tarihimimizin en kötü lig başlangıcını yapmamıza rağmen, devre arasına liderin 2 puan gerisinde girdik. Son lig maçlarında kaybedilen puanlarla liderin 7 puan gerisindeyiz ve Kupa'da yarı finale yükseldik. Sezon başından bu yana ligde yaşananları göz önüne aldığımızda Fenerbahçe'nin şansının sürdüğünü ve şampiyonluk için en büyük adayın Fenerbahçe olduğunu söyleyebiliriz. Kaybedilen hiçbir şey yok. Fenerbahçe, her sene, mücadele ettiği her alanda şampiyonluk hedefleyen bir kulüptür ve bu böyle de devam edecektir" diye konuştu.

HAKEM MÜESSESESİ GERİ KALDI

Son haftalarda çok tartışılan hakem kararlarıyla ilgili olarak Ali Koç, "Fenerbahçe olarak biz, TFF'nin iyi niyetli çabalarına inanıyoruz. Ancak hakem müessesesinin futbolun Dünya'da geldiği noktaya oranla, Türkiye'de geri kaldığını düşünüyoruz. Bu da Türk futboluna zarar veriyor. Bu konudaki önlemler, ivedilikle hayata geçirilmeli" şeklinde konuştu.

BUNLAR TARAFTAR OLAMAZ

Fenerbahçe tribünlerinde yaşanan protestolara da değinen Ali Koç, "Camiamız içinde, kendisini taraftar olarak adlandıran, ancak kendi çıkarları için kasıtlı olarak takım aleyhinde bağıran gözü dönmüşler mevcut. Biz bunlarla, gerçek taraftarımızın haklı tepkilerini kesinlikle bir birine karıştırmıyoruz. Bunlar bir avuç insan ve milyonlarca taraftarı olan bir camiada da bunların olması normal.  Fenerbahçe'ye dil uzatan bu grupların;  Takım 2-0 mağlup olduğu bir karşılaşmada bir gol daha yememizi isteyerek 'Üç, Üç' diye tempo tutması, Fenerbahçeli olması mümkün değil. Bunlar bu yanlışlarından bir an önce dönmeli. Bizlerin de yanlışları olabilir ama, bunlar bu şekilde aleyhte tezahürat yapmak için geçerli neden değil. Bizler, Kongre Üyelerimizden aldığımız güçle buradayız" şeklinde konuştu

MEYVE VEREN AĞAÇ TAŞLANIR

Fenerbahçe camiasının seçim arifesinde olduğunu belirten Ali Koç, "Fenerbahçe'yi daha iyi yöneteceğini iddia edenler varsa, Başkanımızın da dediği gibi  bilinen metotlarla ortaya çıksın, Fenerbahçe'ye yakışır projelerini açıklasın, bundan Fenerbahçe yararlansın. Çirkin iftira kampanyalarıyla ve saldırılarla bir yere gelinemez. Büyük camiamız, iyiyle kötüyü, samimi olanla samimi olmayanı ayırabilir ve bu ayrımı da yapacaktır. Fenerbahçe, uluslar arası denetim şirketlerinin listelerine girecek şekilde,  çok büyük bir ekonomik büyüklük elde etti.  Meyve veren ağaç taşlanır ve yükseldikçe dostluklar gibi kıskançlıklar da artar. Ama Fenerbahçe camiası buna izin vermeyecek" şeklinde konuştu.

TRİBÜN ARAŞİSİNİ BİRLİKTE ÖNLEYELİM

Ali Koç'un sunum konuşmasından sonra toplantıda soru cevap bölümüne geçildi. Bu bölümde basın mensuplarının sorduğu sorulara Asbaşkanlarımız Koç ve Mosturoğlu cevaplar verdi. Tribünlerdeki protestolarla ilgili bir soruya cevap veren Mosturoğlu, "Biz bu konuda internet sitemiz aracılığıyla bir açıklama yaptık. Bizim hiçbir tribün grubuyla kavgamız yok. Grupların yöneticisi olduğunu söyleyen insanlarla sorunlar yaşadık. Bu da yine tribünlerden bize gelen şikayetler üzerine oldu. Bu grupların bir birleriyle ilişkisi de yok. Örneğin Başkanımız aleyhine yapılan son kampanyada bir tribün gurubunun (KFY) çok yapıcı bir açıklaması var. Bu gruplar sanıldığı gibi birlikte değil. Ama 2-0 mağlup olduğumuz bir maçta 'Üç, üç' diye tempo tutanların da Fenerbahçelilikle alakası yok" diye konuştu. Tribün anarşisini önlemek adına Fenerbahçe'nin futbol camiasında yalnız kaldığını savunan Şekip Mosturoğlu, "Türk futbol ailesi, yasalarla belirlenmiş çerçevede bizim yanımızda olsun" şeklinde konuştu.

TAVRIMIZ DEĞİŞMEDİ

TFF ve kurulları hakkında yapılan ve son günlerde dozajı artan eleştirilere de değinen Mosturoğlu, "Fenerbahçe olarak rahmetli Hasan Doğan'ın kurduğu federasyondan bu yana biz tavrımızı belli ettik ve değiştirmedik. Bu dönemde zaman zaman hem bizim, hem de rakiplerimizin aleyhine veya lehine hakem hataları oldu. Ama biz baştaki duruşumuzu koruyoruz. Ama rakiplerimiz Federasyon ve kurullarını hedef alıyor. Biz lig başından bu yana toplam 132 bin 500 TL para cezası ödedik. Bunlardan 2'si çok ağırdı.  Rakiplerimizin aldığı cezalar da ortada ki-bunun içinde ırkçı tezahüratlarda vardı-, tüm spor kamuoyunun karşısında. Biz çifte standarda karşıyız. Ama Türk futbolunun marka değeri için, başta yaptığımız açıklamamıza yetkili kurullar önünde devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

RESMİ MEDYA KANALLARI ADAYLARA AÇILACAK

Fenerbahçe Başkanlığı için adaylığını koyacak kişilere kulüp sicil bilgilerinin verilip verilmeyeceği konusunda bir soru üzerine Ali Koç, "Fenerbahçe medya kanallarının Fenerbahçe Başkanlığı için aday olacak kongre üyelerimize açılması konusunu gündeme getirdik. Resmi adaylıklar açıklandıktan sonra, üyelere ulaşılması için sicil bilgileri ve resmi medya kanalları adaylara açılacak" diye cevap verdi.

DEIVID, LUGANO, VOLKAN VE SELÇUK'LA ANLAŞMA İMZALANACAK

Transferlerle ilgili sorulan üzerine Şekip Mosturoğlu, "Sözleşmesi sezon sonu bitecek olan oyuncularımız Deivid, Lugano, Volkan Demirel ve Selçuk'la yeni sözleşmeler imzalayacağız. Bunlarla ilgili bir problem yok. Bu sözleşme uzatma işlemi de Teknik Direktörümüzün verdiği rapor doğrultusunda gerçekleşecektir. Dünyanın hiçbir yerinde, bir yönetici kendi başına verdiği kararla bir oyuncuyla sözleşme imzalamaz. Ayrıca önümüzdeki günlerde aramızdan ayrılacak 1-2 oyuncu da olacak" diye konuştu. Ayrılacak isimlerin kimler olduğunu açıklamayan Mosturoğlu bu isimlerin nasıl ayrılacakları konusunda ise, "Bunlar kadro dışı bırakma şeklinde de olabilir. Ayrıca transfer mevsimi devam eden ligler de var" şeklinde konuştu.

LÖW VE HIDDINK DE KÖTÜ HOCALARDI !

Teknik Direktörümüz Luis Aragones hakkındaki soruları  cevaplandıran Ali Koç, "Aragones'in kişisel başarıları, tecrübeleri, İspanya'ya 44 yıl sonra kazandırdığı Avrupa Şampiyonluğu bilinen gerçekler. Hocamızın iş disiplini, futbol ciddiyeti, 7 gün 24 saat çalışması da bizi etkileyen faktörler. Kariyeri, başarıları ve İspanya'yı şampiyon yapması, Türkiye'ye geldikten kısa süre sonra muvakkafiyet, sağlayacağı garantisini bize vermez. Löw ve Hiddink de kötü hocalardı ! Şimdi geldikleri ve bulundukları yerler malum" diye konuştu.

ÜCRET EŞİTSİZLİĞİ ŞİKAYETİ YOK

Bir soru üzerine, kendilerine intikal etmiş futbolcular arası bir ücret eşitsizliği şikayeti ve talebi bulunmadığını söyleyen Mosturoğlu, "Futbolcularımızla yapılan sözleşmlere 3-4 yıllık sözleşmeler. Fiyat farkları buradan doğuyor olabilir. Bize gelen bir şikayet yok" diye cevap verdi.

BAŞKAN SAMANDIRA'YA GİTSE DE GİTMESE DE SORUN YAPILIYOR

Başkanımız Aziz Yıldırım'ın Samandıra ziyaretlerinin sorulması üzerine de Mosturoğlu, "Bizler yanlışların düzeltilmesi için 24 saat çalışıyoruz. Başkan, Samandıra'ya gitse 'Müdahale" yorumları yapılıyor. Gitmese 'İlgilenmiyor' deniliyor. Sevecen davransa, ya da soğuk davransa farklı yorumlar yapılıyor. Yani bunun bir ortası yok. Başkanımız, 24 saat mesaisini Fenerbahçe için harcıyor" diye konuştu.

ABDÜLKADİR İÇİR 1 MİLYON EURO ÖDENDİ

Ankaragücü'nden transfer ettiğimiz oyuncumuz Abdülkadir Kayalı ile ilgili bilgiler de veren Mosturoğlu, Abdülkadir'in Ankaragücü ile 4 ay sonra bitecek bir sözleşmesinin olduğu halde, neden bu futbolcuya bonservis bedeli ödendiğinin sorulması üzerine, "Evet 4 ay sonra sözleşmesi bitecekti. Ancak o zaman Abdülkadir'i M.City'de de görebilirdik. Biz daha önce de, Abdülkadir'e olduğumuz gibi Gökhan Türe'ye de taliptik. Ancak bildiğiniz gibi, Gökhan Türe şu anda Chelsea'de. O nedenle Abdülkadir'i de M. City'de görebilirdik. Abdülkadir'in bize maliyeti 1 milyon Eruro'dur. Ayrıca genç oyuncularımız Furkan ve Onur için de 1 milyon TL bir harcamamız olmuştur. Abdülkadir için Avrupa'dan ciddi teklifler vardı" diye yanıt verdi.

EMRECİKSİN'İN BONSERVİSİ DAHA SONRA BELLİ OLACAK

Bir soru üzerine Gökhan Emreciksin'in transferinin hukuka uygun olduğunu, zaten böyle olmasa Federasyonun izin vermeyeceğini belirten Mosturoğlu, "Sözleşme feshinden doğan tazminatla ilgili olarak Gökhan Emreciksin ile Ankaragücü arasındaki hukuki süreç ve görüşmeler sürüyor. Her iki taraf da sanırım hukuki süreçlere başvuracak. Bu süreç tamamlandığında Emreciksin'in maliyeti de belli olacak" diye konuştu.

AVRUPA'NIN EN BAŞARILI 10-12 KULÜBÜNDEN BİRİ OLACAĞIZ

Geride bırakılan uzun döneme bakıldığında Fenerbahçe'nin, tarihinin en başarılı günlerini yaşandığını söyleyen Ali Koç, "Koyduğumuz hedefler için en önemli şey de ekonomik güçtür. 5 büyük lig dışında, bahsettiğim listeye giren tek takım Fenerbahçe'dir. 3 yıl içinde Avrupa'nın en iyi 10-12 takımı arasına girme hedefimiz var. Bu hem ekonomik, hem de sportif anlamda geçerli. Ancak planlar her zaman gerçekleşmiyor. Bu yılı özellikle Avrupa'daki hedeflerimiz acısından bir tökezleme yılı olarak kabul ediyoruz. Ancak ana hedefimizden bir sapma söz konusu değil. En büyük rakiplerimiz 15 yıl şampiyon olamadılar. Ama Fenerbahçe'de böyle bir şey yok. Biz bir Dünya kulübü olma yolundan sapmadık. Son 10 yılda 100 yıllık mesafe aldık" diye konuştu.

BAŞKANIMIZIN AÇILIMI İRDELENMEDİ

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanlığı'nı yürütmesinin Fenerbahçe Başkanı olarak Aziz Yıldırım'a bir zarar verip vermedi sorulduğunda ise Şekip Mosturoğlu, "Sayın Aziz Yıldırım'ın Kulüpler Birliği Vakfı Başkanlığı sırasında bir açılımı oldu. Ancak bu tartışılmadı ve irdelenmedi. Bu açılıma göre ligin ticari haklarının kulüplerin yönettiği bir A.Ş.'ye devredilmesi ve Federasyonun sadece federatif yapıyı denetlemesi öngörülüyordu. Başkanımız, bu açılımla gelmişti. Bugün gelinen noktada, bu yerden çok uzağız. Türk Futbolunun marka değerini korumak sadece Fenerbahçe'nin görevi değil. Ezeli rakibimiz bile bizim maçlarda mağdur edildiğimizi söylüyor. Ama buna rağmen bir takım rakip takım köşe yazarları, bu mağdur edildiğimiz maçlarda bile aslında Fenerbahçe'nin kayrıldığını iddia ediyor. Bu bir paradoks. Biz istiyoruz ki; Federasyonun tüm kurulları tek tek  irdelensin. Hangi kurullar Galatasaray ağırlıklı, hangi kurullar Fenerbahçe ağırlıklı, ortaya çıksın. Biz bunları biliyoruz ve bundan rahatsız değiliz. Tabii ki, onların bir takımı tutmaları bizim onlara güvenmememizi gerektirmez. Ancak Federasyon kurullarının bizden yana olduklarının söylenmesi üzücü. Başkanımızın Kulüpler Birliği Vakfı Başkanlığı, Fenerbahçe'nin her alandaki liderliğini taçlandıran bir karardır" diye konuştu.

TEVECCÜH OLURSA DEVAM EDERİZ

Toplantının bu bölümünde Asbaşkanlarımız Koç ve Mosturoğlu'na yeni dönemde de devam edip etmeyecekleri soruldu. İkili bu soruya,."Biz Başkanla geldik, yine öyle bir teveccüh olursa, olabilir" şeklinde yanıt verdi. Ayrıca Apiah hakkında verilen karardaki rakamın beklentilerin altında olduğunu belirten Mosturoğlu, ancak bu kararın moral değer açısından önem taşıdığını vurguladı.

GÜİZA'NIN TRANSFER BELGELERİ

Toplantıda bugün gazetelerde yer alan İspanyol oyuncumuz Güiza'nın transferiyle ilgili haberlere paralel sorular yöneltilmesi üzerine Şekip Mosturoğlu, futbolcunun kime ait olduğunun göstergeleri bulunduğunu belirterek, İspanya Futbol Federasyonu tarafından Güiza'nın transferiyle ilgili verilen sertifikayı basın mensuplarına gösterdi. Mosturoğlu, "Futbolcunun kime ait olduğuna TFF'ye açacağınız bir telefonla ulaşabilirdiniz. Öyle Uruguay'a telefon etmeye gerek yoktu. TFF'ye sorsaydınız bunu size verirdi. Bu transfer sertifikası İspanya Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmiştir. Kayıtlar da bellidir. Bu belgede Güiza'nın geldiği kulüp R.Mallorca, şu anda bulunduğu kulüp de Fenerbahçe olarak gözüküyor. Uruguay'daki takıma hiçbir ödeme yapılmadı.  O bahsedilen meblağ, 2010'da Real Mallorca'ya yapılacak ödemedir. Biz parayı Real Mallorca'ya ödüyoruz. Onun dışındakiler başka parametrelerdir" diye yanıt verdi.

DEIVID'TEN SONRA KISA VADEDE YARGILAMIYORUM

Güiza hakkındaki soruları cevaplandıran Ali Koç, "Güiza'nın performansı ortada. İspanya'da gol kralı olmuş bir futbolcu. Ben Deivid tecrübesinden sonra, futbolcular hakkında kısa vadede yargılara varmamak gerektiğine inandım. Geçmişi tartışılmaz. Ama şu an için Fenerbahçe'ye katkısı tartışılır. Mücadele ediyor. Umarım kısa sürede İspanya'daki günlerine döner" diye konuştu.


AŞŞAĞILIK SUÇLAMALARDAN İĞRENİYORUM

Başkamız hakkında geçtiğimiz günlerde ortaya atılan iddialar ve Başkanımız Aziz Yıldırım'ın bu iddialara verdiği cevaplar hakkında görüş bildiren Ali Koç, "Bu nasıl Fenerbahçelilik? Kısa süre önce açılan siteye girin ve bir bakın. Rakiplerimiz bu site aracılığıyla bize, Takımımıza, küfrediyor. Bu nasıl Fenerbahçelilik? Hepimiz Fenerbahçe sevdalısıyız. Fenerbahçe sevdası taşıdığını söyleyenler, nasıl  böyle alçakça bir saldırı yapabilir? Bu lobi şirketinin arkasında olanlar, para karşılığı bu sitelerde yazanlar var. Bu alçaklık devam edecek. Bugün bu yapılan alçaklık, yarın Fenerbahçe'yi yönetmeye aday olanlara da yapılacaktır" dedi. Millennium evleri hakkındaki iddiaların da hatırlatılması üzerine Ali Koç, "Biz Fenerbahçe'ye verdiğimiz mesai nedeniyle kendi evimize gidemiyoruz. Buralarda çalışırken, kendi şirketlerimiz için olağanüstü hassasiyet gösterirken, böyle aşağılık ve adice suçlamalardan iğreniyorum. Bu, Aziz Yıldırım için yapılmış o kadar haksızca, aşağılıkça bir iftira ki... Her şeyi söyleyin ama bunu söylemeyin artık. Yapılan haksız iddialar karşısında günlük hayatımız aksıyor. Bizler burada hizmet üretmeye çalışıyoruz" diye konuştu. Öte yandan, Şekip Mosturoğlu da, Millennium evleri konusunda kulüp tüzüğün çerçevesinde, üslup ve etik olarak bir yanlışlığın bulunmadığını bir hukukçu olarak ifade edebileceğini belirtti.

UZUN VADEDE BAŞKANLIĞI DÜŞÜNÜYORUM

Ali Koç, yapılan bu suçlamalar ve harcanan emeğe rağmen eleştirilmeleri nedeniyle Fenerbahçe'de yönetici olduğu için pişmanlık duyup duymadığı ve uzun vadede Fenerbahçe Başkanlığı için düşünceleri sorulduğunda  ise, "Pişmanlık duyduğum zamanlarda oldu ama, Fenerbahçe'ye hizmet etmek benim için onur ve gururdur. Bu iş biraz da paranla rezil olmak gibi bir şey. Uzun vadedeki başkanlık hayallerim ise, tereddütlerle de olsa devam ediyor" şeklinde konuştu.

KÖLE FUTBOLCU DEVRİ BİTTİ

Başkanımız hakkında ortaya atılan iddialar karşısında yapılan 'Alçakça' nitelemesinden kimsenin alınmasına gerek olmadığını söyleyen Şekip Mosturoğlu, Lobi şirketinin sahibinin bir Galatasaray taraftarı olduğunu, ancak Galatasaray'la delege veya bir kurul düzeyinde bir ilişkisinin bulunmadığını ifade etti. Mosturoğlu, "Herkesin olduğu gibi bu kişinin de bir takım tutmaya hakkı var ve tuttuğu takım da Galatasaray. Ancak Galatasaray'la delegelik ilişkisi bulunan biri değil, sadece taraftar" dedi. Öte yandan efsanevi futbolcularımızdan Halit Deringör'ün futbolcularımız ve takımımız hakkındaki görüşleri üzerine Mosturoğlu, "Siz bizim efsanevi futbolcularımızdan birisiniz.Ancak sizin futbol oynadığınız yıllardaki 'Köle futbolcu' dönemi bitti. Dünyadaki trendler ışığında bugün futbolcuların müthiş hakları var" diye konuştu. 

 


PAYLAŞ